
Zupa i dodatek do przekąsek w jednym – o barszczu czerwonym
Barszcz czerwony z buraków zamówisz na artmankiszonki.pl.
To nieprawda, że barszcz czerwony to potrawa tylko świąteczna, którą spożywamy zwykle podczas Wigilii lub znaczących rodzinnych spotkań. W rodzinach, w których obyczaj podawania posiłków z dwóch dań wciąż się utrzymuje, barszcz czerwony regularnie spotykany jest na stołach nie tylko pod postacią zupy, ale również jako uzupełnienie do innych potraw.
Barszcz czerwony – zdrowa zupa na obiad, ale też pyszna przekąska
Zdaje się, iż barszcz czerwony to prosta do przygotowania zupa z buraków, która ogólnie nie jest dość pożywną potrawą. Tymczasem właśnie jego kwaśny, a przy tym nieznacznie słodkawy aromat powoduje, iż rewelacyjnie łączy się on z odmiennymi smakami. Popularnych dodatków do barszczu czerwonego jest multum – jedni przedkładają ziemniaki, kiełbasę i jajo, inni zalewają nim pierogi z kapustą, mięsem czy też grzybami. Barszcz czerwony to doskonałe danie obiadowe, ale również wyśmienita przekąska albo ciepła kolacja – wrzący kubek tej zupy idealnie pasuje do bułeczki drożdżowej z mięsnym nadzieniem bądź chrupkiego pasztecika z grzybami.
Należy podkreślić, że barszcz czerwonyjest zupą nietuczącą, jeżeli kucharz nie dodał do niego śmietany. Posiłek ten uważany jest za zdrowy, gdyż dostarcza organizmowi mangan, witaminy z grupy B i witaminę C, kwas foliowy, jak również wiele żelaza, dlatego rekomenduje się go anemikom. Z kolei z uwagi na fakt, iż fundamentem tej zupy są buraki zawierające dużo cukru, a przy tym zwykle spożywa się ją z dodatkami mających w składzie znaczne ilości węglowodanów, powinni na nią uważać osoby, u których rozwinęła się cukrzyca.
Zakwas z buraków kiszonych na barszcz czerwony – kup albo przygotuj sam
Nie powstał uniwersalny przepis na barszcz czerwony – każdy w kuchni używa własnych ulubionych dodatków i odmiennie doprawia tę zupę. Niektórzy kochają barszcz na ostro z ogromną ilością pieprzu, pozostali dodają do niego łyżeczkę cukru, żeby wydobyć naturalną słodkość buraka. Jedno natomiast jest pewne – barszcz czerwony smakuje wybornie, jeśli przygotowuje się go z użyciem zakwasu. Zupa z dodatkiem zakwasu z buraków kiszonych ma silniejszy, kwaskowaty aromat oraz wyrazistą czerwoną barwę, a jednocześnie dostarcza organizmowi więcej zdrowych składników odżywczych. Zakwas z kiszonych buraków można oczywiście przyszykować osobiście, jednak proces fermentacji trwa mniej więcej tydzień. Jeżeli jednak raptem nabierzesz ochoty na tę zupę, wcale nie musisz na nią czekać – wystarczy, że kupisz gotowy już zakwas na barszcz czerwony w markecie bądź przez internet.
Kontakt z firmą:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]