
Zdrowe kiszonki docenia się we wszystkich regionach świata
Zamów domowe kiszonki warzywne na https://artmankiszonki.pl.
Kiszonki są tak silnie związane z polską kuchnią, że w naszym odczuciu jest to głównie słowiański przysmak, z rzadka spotykany w pozostałych rejonach świata. Jednakże domowe kiszonki popularne są nie tylko na terenie Europy, ale także w Azji oraz w Ameryce Północnej i Południowej.
Z jakiego powodu kiszonki cieszą się popularnością?
Wedle historyków proces konserwowania pokarmów przez ich przechowywanie w occie, w solance czy też w soli, znany jest ludzkości od przeszło czterech tysiącleci. Proces ten prawdopodobnie nie wywodzi się nawet z Europy, a z terytoriów antycznej Mezopotamii. Pożywienie, które poddaje się fermentacji z pomocą bakterii kwasu mlekowego nie psuje się, gdyż niska kwasowość zawiesiny, w której się je zanurza, utrudnia rozmnażanie się bakterii powodujących gnicie. Kilkaset lat wstecz była to świetna metoda, żeby przedłużyć okres zdatności do spożycia ryb, warzyw oraz mięsa niekiedy o kilkanaście tygodni. Stąd też wynikł zwyczaj preparowania m.in. kiszonek warzywnych z myślą o chłodnych miesiącach. Kiszonki od zawsze słyną z właściwości prozdrowotnych, co naturalnie nie jest przesadzone. Mają one między innymi sporo witaminy C, dlatego też żeglarze statków, które zaopatrzone były w kiszone warzywa, sporadycznie cierpieli z powodu gnilca. Co ciekawe, w języku polskim kwaszone przetwory z warzyw określa się na co dzień “kiszonkami”, z kolei kiszonka to… pasza dla zwierząt przykładowo z owoców dyni bądź bobiku.
Kiszonki w Polsce i na świecie
Najbardziej znanym warzywem kwaszonym jest ogórek, którego używa się w kuchni generalnie w większości rejonów świata, również w Kanadzie oraz w Stanach zjednoczonych, gdzie ten wariant przetworów z warzyw nie jest zbyt popularna. Lecz ogórki kiszone są tam bodajże najbardziej lubianym uzupełnieniem hot-dogów, sandwiczy oraz hamburgerów. W Polsce oprócz ogórka, równie popularne są kiszona kapusta i buraki, z których korzysta się do przygotowania surówek oraz zup. Ale nie tylko te warzywa można kisić. W innych rejonach świata kisi się m.in. brokuły, paprykę oraz owoce (np. jabłka).
Ocet i Solanka wpływają na teksturę oraz smak warzyw, dodając im kwaśności i chrupkości. Domowe kiszonki nie tylko warzywne, z biegiem lat stały się bazą bądź znaczącym dodatkiem do setek przepisów regionalnych. Należy pamiętać, że smak kiszonek może być inny w poszczególnych krajach świata, ponieważ zależy on od dodatków do zalewy, z których korzysta się w procesie kwaszenia. W związku z tym ogórek wyprodukowany wedle typowej polskiej receptury, będzie smakował inaczej niż ten wyprodukowany np. w USA.
Kontakt z firmą:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]