Słodkie dodatki do kawy dla prawdziwych smakoszy

Dalsze informacje o włoskich słodyczach.

Wiele osób przyzwyczaiło się do picia kawy zamiast śniadania bądź w pośpiechu w drodze do pracy. Nic w tym dziwnego, bowiem kawa ze względu na znajdującą się w niej kofeinę pobudza i pomaga z energią zmierzyć się z naszymi zadaniami. Tymczasem ignorujemy to, że kawa w zestawieniu z przeróżnymi dodatkami zamienia się w zniewalający rarytas, przy którym można się wyluzować po trudnym dniu w pracy. Jakie wobec tego słodycze i ciasta świetnie współgrają z kawą?

Słodycze do kawy, które wzmacniają smak napoju

Z kawą, przede wszystkim jeśli lubimy spożywać ją niesłodzoną i bez mleka, idealnie współgrają wszystkie słodkości, które przeciwważą jej gorzki smak. To między innymi:
nugaty – smakowity deser sporządzany z ubitych białek jaj i miodu, które miesza się orzechami (w całości lub rozdrobnionymi), niekiedy z domieszką kandyzowanych owoców i kakao. To tradycyjny smakołyk, który w Europie spożywa się w okresie świąt Bożego Narodzenia we Francji, w Hiszpanii i we Włoszech. Tam też produkuje się najlepsze nugaty;
desery z miodem, toffi i karmelem – holenderskie stroopwafle, sezamki albo ciągutki mleczne – te słodycze świetnie komponują się z popołudniową kawą i ciekawą lektura;
kruche ciastka – np. biszkopty, herbatniki oraz ciastka owsiane, czyli wszystkie słodkości, które można zamoczyć w ciemnym napoju;
orzechy, migdały oraz ciastka z ich dodatkiem – czy spałaszujemy do kawy mieszankę orzechów, po prostu babeczki z ich dodatkiem lub słodkie makaroniki pieczone z mąki migdałowej, z pewnością będziemy zadowoleni z tego połączenia. Należy jednakże mieć na uwadze, że orzechy mają w sobie sporo tłuszczy, co prawda tych zdrowych, lecz i tak zalecamy spożywać je z umiarem;
czekolada – kawa i kilka kawałków ciemnej czekolady to połączenie, które zadowoli nawet tych bardzo wymagających. Naturalnie radzimy wybierać czekoladę najlepszej jakości z minimalną zawartością tłuszczu i cukru oraz jak najwyższą zawartością miazgi kakaowej (więcej niż 70%). takie czekolady poznaje się po wyraźnym chrupnięciu podczas jej dzielenia;
cynamonowe ciasta – chodzi o drożdżówki posypane cynamonowym cukrem czy szarlotki. Cynamon znakomicie intensyfikuje walory smakowe kawy (można go dodać także wprost do napoju, przykładowo posypać nim delikatną piankę naszego latte).

Kontakt z firmą:
Sklep internetowy Cafessima
ul. Stawki 6/121
00-193 Warszawa

Tel.: +48 22 122-88-73
E-mail: [email protected]