Ogórki kiszone – dlaczego warto je spożywać?

Ogórki kwaszone kupisz na artmankiszonki.pl/pl/c/Ogorki-kiszone/13.

Na kanapce, w sałatce warzywnej, w zupie czy jako dodatek do dania głównego – kwaszone ogórki w środkowoeuropejskiej kuchni wykorzystujemy częściej niż chcielibyśmy przyznać. Nie powinno to zadziwiać, gdyż kiszonki są tak samo zdrowe, co pyszne.

Jak podkręcić smak kwaszonych ogórków

Kiszone ogórki to warzywa, które wystawiono na działanie procesu fermentacji. Ich przygotowanie jest stosunkowo łatwe. Wykorzystuje się do tego duże kamienne garnki lub beczki z drewna, w których ogórki wespół z przyprawami zalewa się słoną wodą, a następnie stawia się je na przynajmniej 14 dni w chłodziena tak długo, aż fermentacja mlekowa zakwasi warzywa. Miłośnicy mało kwaśnych smaków mogą oddać się spożyciu kwaszonki już po paru dniach – ogórki tego typu to tak zwane ogórki „małosolne”. W najpopularniejszej recepturze do solanki wraz z ogórkami dodaje się koper oraz ząbki czosnku, jednakże smak ogórków kwaszonych można urozmaicić też innymi przyprawami, m.in. kawałkami ostrej papryki, liśćmi laurowymi albo ziarnami gorczycy. Rzecz jasna nie każdy ma czas ani pod dostatkiem miejsca w kuchni, żeby osobiście przyszykować takie kiszonki. Nie każdy dysponuje też piwnicą lub spiżarnią, w której może magazynować przetwory w większych ilościach. Nie oznacza to jednakże, że jest się zmuszonym zrezygnować z kiszonych ogórków – zawsze możemy nabyć je w sklepie na wagę bądź w poręcznych opakowaniach, a więc w pojemnikach z uchem czy w workach foliowych, które bez przeszkód da się przechowywać w lodówce.

Czy warto spożywać ogórki kwaszone?

Od stuleci powszechne jest przekonanie, iż warzywa wystawione na działanie fermentacji pozytywnie oddziałują na ludzki układ pokarmowy. I nie jest to nieprawdą, bo razem z kwaszonkami spożywamy dobroczynne kultury bakterii, które pozytywnie wpływają na florę jelit oraz redukują ich pH, wspomagając tym samym proces trawienia. Jednak na tym nie koniec! Kiszone ogórki nie mają wiele kalorii (dostarczają około 12 kilokalorii na 100 g), a zarazem zawierają między innymi witaminy z grupy B, witaminę D, C i E, a także niemało składników odżywczych koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, to np. wapń, żelazo, magnez, sód i mangan. A co z sokiem z kiszonych ogórków? O ile lubimy kwaskowate smaki, nie trzeba wyrzucać go po spożyciu kwaszonek. Lepiej wykorzystać go do zupy ogórkowej albo wypić, bowiem w trakcie kiszenia witaminy przenikają częściowo do zalewy. Należy jednak zaznaczyć, na kiszonki muszą uważać osoby z nadciśnieniem – w kwaszonkach może znajdować się wszak pokaźna ilość soli.

Kontakt z firmą:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]