Gotuj zdrowo – o soli himalajskiej i kłodawskiej niejodowanej

Chcesz zamówić różową sól himalajską? Skieruj się na tę stronę.

Związkiem chemicznym niezbędnym do poprawnego działania organizmu człowieka jest sól. Jakie własności ma niejodowana sól kłodawska czy różowa sól himalajska? Dlaczego należy ich używać do przygotowywania żywności?

Sól himalajska – jakie mikroelementy zawiera?

Sól kuchenna to jeden z najistotniejszych dodatków, który świetnie podbija smak jedzenia. Jakkolwiek nadużywanie soli ma niepożądane oddziaływanie na nasze samopoczucie, to jej rozważne porcje (w granicach 6 g dziennie) są potrzebne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Sól dostarcza wszak sód, to jest pierwiastek odpowiedzialny za podtrzymanie poprawnego ciśnienia krwi oraz gospodarkę wodną. Jednym ze zdrowych typów soli jest różowa sól himalajska czerpana ze pokładów liczących blisko 250 mln lat. Składnik ten mieści w sobie mnóstwo potrzebnych minerałów oraz pierwiastków, między innymi selen, magnez czy wapń, a jednocześnie nie posiada szkodliwych komponentów i zanieczyszczeń, takich jak toksyczne metale ciężkie. Różowa sól himalajska wspaniale podkreśla smak dań i jest do kupienia zarówno w formie niewielkich, jak i pokaźniejszych kryształków.

Sól kłodawska niejodowana – używana nie tylko w gastronomii

Sól kłodawska natomiast to produkt o wysokim poziomie czystości – posiada prawie 97% NaCl i stanowi znakomity do domowych kiszonek. Jest wartościowym źródłem magnezu, wapnia czy żelaza, a więc pierwiastków niezbędnych do utrzymania pełni zdrowia. Sól kłodawska pochodzi z kopalni soli Kłodawa w Wielkopolsce. Nie ługuje jej się, zatem nie zatraca swoich własności i jest bez problemu wchłaniana przez organizm. Sól kłodawska jest często wykorzystywana nie tylko w przemyśle spożywczym, ale też sektorze przemysłowym, chemicznym oraz w lecznictwie, rolnictwie i kosmetyce.

Kontakt z firmą:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]