kapusta kiszona

Chcesz się zdrowo odżywiać? Dodaj do menu kapustę kiszoną

Charakterystyczny smak kapusty kiszonej jest znaczącą cząstką środkowoeuropejskiej kultury kulinarnej. Jest ona komponentem licznych potraw i przeciętny Polak dość często gości ją na swoim stole. I popieramy to, gdyż kapusta kwaszona to niezmiernie zdrowa żywność.

Kapusta kiszoną – czy warto spożywać?

Kapusta kiszona, czy też kwaszona, bowiem tych określeń używa się wymiennie, to jeden z tych produktów spożywczych odkrytych za sprawą szukania przez człowieka sposobu na kilkumiesięczne przechowywanie strawy. Na skutek wystawienia na działanie fermentacji mlekowej, cienko posiekane główki białej kapusty stają się zdatne do spożycia przez kilka miesięcy. W dawnych czasach konsumowanie kiszonej kapusty pozwalało uzupełnić potrzebne składniki odżywcze czy witaminy, których zdobycie podczas zimy było zdecydowanie bardziej skomplikowane aniżeli dzisiaj. A trzeba podkreślić, iż w kwaszonej kapuście jest sporo substancji, które są istotne dla prawidłowego działania naszego organizmu. To doskonałe źródło witaminy C, która poprawia odporność na przeziębienia, witaminy K wspierającej układ sercowo-naczyniowy i kości oraz mającej dodatkowo właściwości przeciwbólowe i przeciwgrzybicze, a także witaminy A. W produkcie tym znajdują się też inne istotne dla ustroju witaminy, czyli te z grupy B (np. B9, B5, B3). Prócz tego, kwaszona kapusta to źródło m.in. magnezu, błonnika pokarmowego i żelaza. Zarazem to żywność nie dostarczająca wielu kalorii, wobec tego zaleca się jej spożycie osobom myślących o odchudzaniu się.

Kwaśnica, bigos, kapuśniak – nie byłoby ich bez kwaszonej kapusty

Kapusta kiszona na naszych stołach spotykamy jako kluczowy składnik potraw, jak i w przystawkach do nich. Na surowo zazwyczaj je się ją jako surówkę z tartą marchwią i siekaną cebulką, która współgra z potrawami z ziemniaków i ryb, a rzadziej na słodko – z dodatkiem szczypty cukru. To też składnik, który bardzo dobrze komponuje się z pieczarkami i czerwonym mięsem, w związku z tym robi się z niej nadzienie do pierogów, łazanek i krokiecików. Oczywiście, bez kapusty kwaszonej nie mielibyśmy tradycyjnych polskich dań – kapuśniaka, góralskiej kwaśnicy albo bigosu.

Właściwie każda rodzina posiada własny sposób na kwaszoną kapustę, jednak obecnie z rzadka przygotowuje się ją w domu, gdyż nie ma już konieczności składowania artykułów spożywczych na czas zimy. Kwaszoną kapustę w małych oraz dużych pojemniczkach bez trudu kupić można w dowolnym sklepie, a także można złożyć na nią zamówienie online. Producenci mają w swojej ofercie też ekologiczną kapustę kiszoną.

Kontakt z firmą:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]